// Kirjailijat // Roininen, Minna // Kirjailijaluotain

Roininen, Minna // Kirjailijaluotain

Roininen, MinnaMiksi kirjoitat?
– Olen perusluonteeltani tarinankertoja. En oikein sen paremmin osaa sitä selittää. Juttua on vain aina lähtenyt. Luulen, että jos olisin elänyt kivikaudella, tekisin luolamaalauksia. Nykyään kirjallinen muoto on kuitenkin se, jota tarinoilta useimmiten odotetaan.


Kypsytteletkö, suunnitteletko, kirjoitatko pitkään?
– Suurin osa kirjoitusprosessista tapahtuu pääni sisällä. Kohtaukset rakentuvat bussimatkoilla ja kassajonossa. En yleensä laita mitään ylös, vaan yritän pitää kaiken muistissani, kunnes pääsen seuraavan kerran istumaan koneen ääreen.

Inspiroivatko toisten aikaansaannokset tai ilmiöt sinua?
– Valtavasti! En ylipäänsä usko olevan mahdollista, että kirjoittaja voisi luoda mitään nivomatta sitä osittain jo olemassa olevaan. Jos kuvittelenkin keksineeni jotakin aivan omaa, saan yleensä myöhemmin huomata, että joku on tehnyt sen jo ennen minua. Se ei harmita minua, vaan enemmän ihastuttaa: että mielet voivat liikkua niin samanlaisia ratoja toisistaan tietämättä. Silloin tiedän, että kirjoitan asioista, jotka askarruttavat muitakin kuin itseäni.

Millaisessa ympäristössä tai tilassa kirjoitat?
– Mieluiten kirjoitan ikkunan ääressä, missä pystyn milloin tahansa nostamaan katseeni ruudulta ja tarkkailemaan hetken aikaa, mitä kotini ulkopuolisessa maailmassa tapahtuu.

Mikä on erityinen voimavarasi tai voimavarat, joilla kirjoitat?
– Uskoisin että uteliaisuus. Kaiken, mitä opin, käytän tavalla tai toisella polttoaineena siinä, mitä kirjoitan. Silloin, kun kirjoittaminen syystä tai toisesta takkuaa, luen tietokirjan tai kaksi, tai katson dokumentin aiheesta, josta en aikaisemmin tiennyt mitään. Tai vain katselen ympärilleni, kuuntelen ja olen avoin kaikelle sille, mitä en ole huomannut aiemmin.

Kirjoittamisen valo- ja varjopuoli?
– Jokaisen ihmisen mielikuvituksessa on varmasti sekä valoisat että varjoisat puolensa. Joskus niillä liikkuessaan voi törmätä pelottaviin asioihin, tai sellaiseen, mitä ei olisi halunnut itsestään tietää ja minkä joutuu käymään läpi, jos kirjoittamisessa haluaa päästä eteenpäin. Mutta sieltä löytyy myös paljon mykistävän hienoa, jos sinne vain uskaltaa sukeltaa.

Tarvitsetko vastapainoa kirjoittamiselle?
– Yleensä ystävien seurassa en kirjoittamista ajattele – enkä kissojen. Vastapainona pidän myös esimerkiksi kaikenlaisten logiikkatehtävien ratkomista, missä voi keskittyä kokonaan siihen, mitä on tekemässä, eivätkä ajatukset rönsyä yhtä moneen suuntaan kuin kirjoittamisen aikana.
Medialle
Ota yhteyttä
Palaute

Ajankohtaista
Tiedot viimeisimmistä ja tulevista uutuuksista. Mitä on tapahtunut, mitä on tapahtumassa? Missä kirjailijat kuuluvat ja näkyvät? Satunnaisina herkkupaloina tarjoilemme myös kolumneja, kirjeitä ja muuta pikkunaposteltavaa.Kirjat
Kirjaesittelyt lukunäytteiden kera. Puhuttelevia sisältöjä oivaltavassa muodossa. Kirjalabyrintin syväkirjoissa tarina saa uusia ulottuvuuksia. Kirjat saatavilla sekä jälleenmyyjiltä että suoraan meiltä.Kirjailijat
Tutustu kirjailijoihimme. Pikkufaktojen lisäksi kirjailijaluotain paljastaa kirjoittamisen taustoja. Täältä löydät myös linkit blogeihin ja kotisivuille. Herättikö kirja kysymyksiä, haluatko lähettää kiitoksen tai kannustuksen sanan kirjailijalle?Kirjoittajille
Etsimme jatkuvasti uusia käsikirjoituksia kustannusohjelmaamme. Oli lajisi sitten perinteinen romaani tai hyperromaani, voimme tarjota töillesi julkaisukanavan. Kokeile rajojamme; me ilahdumme ideoista, jotka voivat tehdä kirjallisuuden kenttää monimuotoisemmaksi.Kustantamo
Kirjalabyrintti on digitaaliseen kaunokirjallisuuteen erikoistunut kustantamo. Haluamme tuoda lukijoille teoksia, joissa muodon ja sisällön yhteistoiminta nousee uudelle tasolle. Toteutamme tehtäväämme kirjailijan yhteistyökumppanina ja palvelijana.
RSS-syöte Äänisyöte Uutiskirje Twitter Facebook

Tilaa Kirjalabyrintin RSS-syöte tai uutiskirje tai seuraa meitä Facebookissa tai Twitterissä.


© 2010 Kustannusyhtiö Kirjalabyrintti | Puhelin: 045 312 1970 | Sähköposti: kirjalabyrinttikirjalabyrintti